Muistoissamme (s. 15.06.2008 - k. 23.05.2012)

Suomenhevonen - tamma, Killan Kaida "Kaida"

Tummanrautias, 155cm. /  Rekisteri nro: VH06-018-0131

Kasvattaja: Cery     (ex. om: Poker Raicing)

Omistaja: Sylvester ([email protected])

Koulutus: ko Helppo A / re 110cm / me 80cm, estepainoitus

Mainittavaa:

YLA-II   (29+36+17+29=111p)

38 ERJ sijoitusta, joista voittoja 4kpl.

9 KRJ sijoitusta, joista voittoja 2kpl.


Luonnekuvaus: (c. Sylvester)

Killan Kaida saapui meille toukokuun puolessa välissä edelliseltä omistajaltaan, neiti oli tuolloin noin yksitoista vuotias. Tamma on kotiutunut hyvin ja tulee toimeen tallin muiden kavioikkaiden kanssa, mutta tallin muista karvasista otuksista hän ei juurikaan välitä. Lyhyesti sanottuna Kaida on luonteeltaan asteen itsepäinen ja hyvin neitimäinen temmeltäjä, mutta pidemmän päälle mukava ja yhteistyöhaluinen tamma. Käsittelyongelmia neidin kanssa ei ole ollut, sen tempaukset ovat kaikille hevosille "normaaleja kepposia" kuten pullistaminen satulavyötä kiristettäessä jne. Kaida tarhailee muiden suomenhevos tammojen kanssa samassa tarhassa jossa tämä neiti on ehdoton päälle päsmäri, vaikka se ei muita närvikkään on selvästi huomattavissa nokkimisjärjestys. Tarhasta haettaessa tamma tulee kumminkin mielellään hakijansa luokse. Tallille taluttaessa se seuraa kiltisit, kesäisin vihreät korret kumminkin ovat kiinnostavampia ja yrittää aina mahdollisuuksien mukaan syödä matkan varrelta. Kesäisin Kaida on mukava laittaa tallin pihalla hrjauspuomilla, mutta talvisin sitten tallin käytävällä. Hoitaessa Kaida voi osoittaa vastaväitteen hoitotoimiin ja voi yrittää näykkiä alussa, mutta muutamalla reippaalla ärähdyksellä tamma lopettaa ja rauhoittuu hetkeksi. Harjatessa ei kumminkaan aristele ja kaviotkin saa puhdistaa hyvin. Kegnitettäessä on kumminkin hieman haasvatampi, sillä tamma ei tahtoisi pitää jalkojaan niin kauaa ylhäällä vaan nykii niitä vähän väliä, etenkin takajalkoja. Satuloidessa Kaida niskoittelee ja saattaa näykkäistä jos saa mahdollisuuden. Vyötä kiristettäessä pullistelee, mutta vyön saa silti kiinni ensimmäiseen reikään. Kuolainten kanssa ei niskuroi eikä kisko päätään ylös vaan seisoo nätisti paikallaan.

Ratsastaessa Kaida on yhteistyöhaluinen vaikka vauhtia tuntuukin aina välillä riittävän yli tarpeen. Alkukäynnissä Kaida kävelee jo reippaasti, mutta on kankea taivutellessa jossa ei voi liioitella määrässä, että tamman saa hieman kevyemmäksi ja taipumaan 'pohkeen ympäri'. Ei oio volteilla, vaan menee ne nätisti. Ravi on kevyt ja pehmyt, jossa on mukava mennä harjoitusravissa. Ravissa voi olla vielä hieman kankea, mutta volteilla tammaa saa taipumaan paremmin ja hieman pehmeämmäksi suustaan, vaikka se ei kuolaimelle missään vaiheessa painakkaan. Ravattaessa on eteenpäinpyrkivä eikä raipoille tai kainnuksille ole käyttöä, mutta tamman rauhoitteluun pidätteitä ja voltteja jotta meno saadaan sopivan hallituksi. Rauhalliset pysähdykset ja pysähdyksissä odottaminen eivät välttämättä ole tamman erikoisalaa, mutta hallitsee ne kun osaa tammalta vain vaatia. Peruutuksissa tamma peruuttaa suorasti eikä niskuroi vastaan, muttei malttaisi jäädä sen jälkeen seisomaan vaan tarjoaakin heti käyntiä, mutta reilut pidätteet ja pysähdyksissä odottaminen hillitsevät Kaidan menohaluja. Laukka nousee nätisti kulmasta ja suoralta ja se onkin reipasta menoa. Tamma tahtoisi mennä kovaa ja korkealle, mutta ratsastaja saakin pidätellä ja tehdä paljon voltteja jotta tamma pysyy hallinnassa ja mentäisiin hyvää ja hyvin hallittua laukkaa, vaikka tamma varsinaisesti käsistä lähdekkään, menohaluja vain löytyy.

Esteet ovat meidän ehdoton pravuuri, jossa olemme lyömättömiä. Tammalla on erityisen hyvä hyppytekniikka ja varmuus, samalla se kykenee liikkumaan reippaasti että pysymään tasapainossa tiukoissakin kurveissa. Tässä emme tarvitse raippaa tai muita vauhtia antavia apuvälineitä, pidätteitä reilusti rauhallisella otteella, eikä sahaamalla. Tamma voi kuumua, mutta emme tammaa suosittelekkaan nuorille tai aloitteleville ratsastajille. Tamma ei kyttäile erikoisia esteitä tai koristeita tai hienostele turhaa rataa suorittaessa, olkoon se kenttä- tai maastoesteitä. Harvemmin kieltää esteillä ellei esteelle tulo ole hyvin vino tai askelten sopimattomuudessa, mutta ponnuvoimaa tammalla riittää vaikka paikaltaan pompaten. Maastossa tamma on reipas, muttei kuumu samalla tavalla kuin esteillä. Menee parhaiten kaverin kanssa, mutta voi yksinkin käydä. Kyttäilee rekkoja ja linja-autoja, muttei pompi pystyyn, mutta voi väistää sivupompulla jos kulkuneuvo tulee kovaa kohti tai takaata. Tykkää kovasti irroitella maastossa jossa vauhtia ei puutu, myös talviset hankiaiset ovat erinomaista treeniä tammalle, jossa se pomppii mielellään umpihangen keskellä. Kilpailutilanteessa on samaa makua kuin muutenkin esteillä, vauhtia on ja tmama voi olla osakseen rasittavan vauhdikas. Hyvät ja tarmokkaat verryttelyt karsivat vauhtia hieman ja jännitys katoaa molempien suorituksesta, niin ratsastajan kuin hevosenkin. Radalla jännitystä ei ole, mutta vauhtia etenkin esteillä on, koulukilpailuissa keskittyminen voi olla herkässä ilman kunnon verryttelyjä.


Sukutaulu & Sukuselvitys (HUOM. Sukuselvityksen saa kopioida Kaidan jälkeläisille, merkatkaa c: Sylvester)

i. Karmava (sivut kadonneet)

ii. Karman Petturi  (evm)

ie. Reen Kaisla  (evm)


e. VIR MVA Ch. Linjan Killa KTK-II, KRJ-II, ERJ-II

ei. Iso-Karhu  (evm)

ee. Laasen Lissu  (evm)

Isän suku: Kaidan isä on kimo suomenhevos ori Karmava, säkäkorkeus 150cm. Oriin sivut ovat kadonneet, mutta olemme löytäneet lähteiden perusteella siitä tietoja. Ori on syntynyt 27 päivä marraskuuta vuonna 2008. Kilpaillut este- ja yleispainotteisesti mm tasolla Helppo A sekä esteillä 100cm tasolla, oriilta löytyy 21 KRJ ja 21 ERJ sijoitusta ja voittoa. Ori kilpaillut NJ:n alaisissa näyttelyissä ja omistaa 1x MVA sert sekä yksi epävirallinen irtoSERT (bis- kehän tuloksia ei ole tullut) ja nämä riittäisi Champion arvonimeen, jota ei olla tietokannan mukaan anottu. Luonteeltaan oria on luonnehdittu orimaiseksi temmeltäjäksi joka kumminkin hallitsee käytöstavat kaikissa tilanteissa. Kaidan isänisä on myöskin kimo suomenhevos ori, nimeltään Karman Petturi, säkäkorkeudeltaan 155cm. Tämä ori on syntynyt Järvisen tilalla keski suomessa ja on startannut muutaman kerran raveissa ilman hyvää tulosta. Ratsu koulutettu ja kilpaillut estepainotteisesti 80-100cm tasolla hyvällä menestyksellä. Astunut kolme tammaa, jonka jälkeen ruunattiin kilpailu-uran parantamiseksi ja osakseen myös oriin pitovaikeuksien vuoksi. Luonteeltaan oria on luonnehdittu peruskiltiksi, jonka kansssa tulee hyvin toimeen maalaishuumorilla ja pehmyillä avuilla. Kaidan isänemä on liinakko suomenhevos tamma Reen Kaisla, säkäkorkeus 150cm. Reen tilalla syntynyt tamma varsa oli odotettu sukunsa jatkaja (i. Usva-Pehtoori, KTK-I / e. Loiskeen Kuiskaus, KTK-III). Tamma kilpaillut hyvällä menestyksellä esteitä noin 80cm luokissa. Tamman kilpailuita on luonnehdittu hyviksi ja hyvin hallituiksi suorituksiksi. Perusluonteeltaan tamma oli neitimäinen eikä tullut toimeen muiden samankokoisten tai isompien tammojen kanssa, yhteistyö- ja oppimishaluinen. Kantakirjattu III palkinnolla. Jälkeläisiä yhteensä kahdeksan (3 tammaa, 5 oria).

Emän suku: Kaidan emä on kaunis punarautias suomenhevos tamma Linjan Killa, säkäkorkeus 162cm. Kyrön kasvattama suomenhevos tamma, joka on jo melkein palanen kaunista historiaa nyky virtuaali suokkien suvussa. Tamma on syntynyt 28 päivä lokakuuta vuonna 2008 ja on kilpaillut hyvällä menestyksessä niin koulussa kuin esteillä. Tamma on palkittu ERJ:n laatuarvostelussa II palkinnolla pistein 12 + 35 + 20 + 20 + 0 + 15 + 3 & KRJ:n laatuarvostelussa II pistein 27 + 10 + 15 + 30 + 2p. Näyttelykehien ruusukehai on saavuttanut VIR MVA Champion arvonimen sekä kantakirjattu suomenhevosten tilaisuudessa II palkinnolla (pisteet: 17p + 19p + 16p + 18p, arvostelu: Hyvä rotu- ja sukupuolileima. Kevyt. Kaunis pää. Hyvä kaula. Riittävä säkä. Pysty lapa. Tiivis runko. Pyöreä, mutta melko pieni takaosa. Ej taipuneet polvet. tj hyväasentoiset) sekä suomenhevosten laatuarvostelussa I palkinnolla ollessaan myös tilaisuuden paras tamma. Tamma siis kilpaili Vaativassa B:ssä koulussa sekä esteillä 100cm tasoisilla esteillä. Luonteeltaan omistaja on kuvaillut tamman olevan perussuomenhevonen, jolla on sympaattinen asenne elämään, ei lähde käsistä mutta tempoa löytyy. Tammalla on kaikkiaan 7jälkeläistä, joista kaikki tuntee Killan -etuliitteestä. Kaidan emänisä on punarautias suomenhevos ori Iso-Karhu, säkäkorkeus 162cm. Aluksi esteratsuksi suunniteltu ori oli kumminkin yhtä tyhjän kanssa esteiden kanssa, joten painoitus vaihdettiin kouluradoille jossa ori pääsi loistamaan todenteolla. Kilpaillut vaativassa B:ssä koulussa ja hyvin satunnaisesti esteillä 60cm luokissa. Perusluonteeltaan ori on hyvinkin suomalainen junttapulla, mutta hyvin yhteistyöhaluinen ja miellittämishaluinen ratsastaessa. Palkitu kantakirjassa I palkinnolla. Useita jälkeläisiä niin este kuin koulupuolelle suuntautuneita. Kaidan emänemä on vaaleanpunarautias suomenhevos tamma Laasen Lissu, säkäkorkeus 160cm. Tamma on koulupainotteisesti kilpaillut Vaativan B:n tasoisissa luokissa hyvällä meenstyksellä. Tamma on perusluonteeltaan kiltti ja yhteistyöhaluinen, mutta tammamaiset piirteet kumminkin omaava pikku diivailija. Tamma on kantakirjattu I palkinnolla. Käytetty hyvissä määrin jalostukseen usean varsan verran, paljon koulupainotteisesti suuntautuneita varsoja.


Jälkeläiset:

10.06.2011 / sh-t Ch. Tiilikan Naukuvika KTK-III / i. Fiktion Rajakreivi

22.12.2011 / sh-t Koistilan Kielo / i. Koistilan Kaihomieli

01.05.2012 / sh-o Tiilikan ** / i.